20 Şubat 2008 Çarşamba

Arıcılık ve Püf noktaları

Pek çok arıcımızın bilmesine rağmen ,yeni başlıyan veya başlıyacak olan arkadaşlarımıza belki faydası olur kanaatiyle,okuduğumuz dergilerden ,kitaplardan,bilgisine başvurduğumuz uzmanlardan ve 5 yıllık deneyimlerimden çıkardığım sonuçları hatırlatmakta yarar gördüm.Eğer yanlışlar varsa affola ,faydalı olabilirsek ne mutlu.
A-Arılıkta işe başlamadan önce mutlaka körük yakın ve giriş çıkış deliğinden arıyı sakinleştirmek için duman verin.
B-Kovanlarınızı yerden mutlaka 30 ila 40 cm yerden yukarı sehpa üzerine alın.Yönlerinide sabah güneşini görecek şekilde ayarlayın.
C-Kışın mutlaka uçuş deliğini daraltın.
D-Petekleri en fazla 2 yıl kullanın.
E-Antibiyotik türü ilaçlar kesinlikle kullanmayın.
F-Körükte hayvan gübresi değil,odun talaşı ve benzeri maddeler kullanın.
G-Arılığınızı temiz su kaynakları yakınına koyun,eğer mümkün değilse arılıkta remiz su bulundurun.
H-İki arılık arasındaki mesafenin en az 500 m olmasına dikkat edin.
İ-Mecbur kalmadıkça arıları sık sık rahatsız etmeyin.Bu süre kimi uzmanlara göre 8 gün olarak öneriliyor.
J-Arı ürünü olarak sadece bal ı düşünmeyin ,diğer ürünleride elde ederek milli ekonomiye katkıda bulunun.
K-Her alanda olduğu gibi bilgi paylaşımı,tecrübelerden yararlanma yönüne gidin
L-Bal sağımında ve diğer faaliyetlerinizde kovandan kovana bakteri bulaştırmamak için ,mutlaka hijyen kurallarına uyun,eldiven kullanın,el demiri vs yi dezenfekte edin.
M-Kullandığınız malzemeleri kesinlikle toprakla temas ettirmeyiniz.
N-Kovandaki hava sirkilasyonunu sağlamak için kovanlara öne doğru meyil vermeliyiz
Benim 5 yıl sonunda kafamda beliren köşe taşları bunlar,yeni gelişmeleri mutlaka takip edip uygulamak amacıyla.