A-Varroa (arı kenesi)ile mücadele hasat sonrası yapılmalıdır.İlkbaharda ilk mühürlenen petekleri alıp yok ederseniz tüm dişi varroalar ölür.Ayrıca polen tuzağı kullanımı da varroa hastalık riskini azaltır.
B-Varroa akarına karşıformik asit(karınca asidi)malik asit,asetik asit,oksalik asit,menthol,thymol,ökaliptol,kafurun,homeopatik girdiler ve biyoteknik yöntemler(suni oğul,peteklerin uzaklaştırılması)kullanılabilmektedir.Biyolojik yöntem olarak erkek arı gözlü çerçeveler kullanılabilir.Yönetmeli bu amaçla erkek arı gözlü peteklerin imha edilmesine izin vermektedir.Ayrıca ısıtma yöntemide uygulanabilir.Bu sistemde kovan 45 derecede 5 dakika ısıtılır,kovan altına dökülen varrolar toplanarak imha edilir.
C-Körükte doğal kuru bitkiler yakılmalı ,yakılan odunun kuru olması gereklidir.(Gazete,tezek)kesinlikle yakılmamalıdır.
Arıcılık malzemelerinin temizlenmesinde ve dezenfektasyonunda kullanılacak suyun hazırlanması:Alternatif A-Sodyum hipoklorit(örneğinçamaşır suyu) 7,5 gramı 1 litre suda çözeltilecek.B-Sodyum karbonat 9 gramı 1 litre suda çözeltilecek.C-Potasyum karbonat(unlu mamullarde kullanılan karbonat)7,5 gramı 1 litre suda çözeltilecek
Organik arıcılıkla ilgili yazı dikkatimi çekti(binbiçiçeğin Kitapçığından alıntı yapılmıştır.) .