Cumhuriyet Üniversitesi(CÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr İlyas Dökmetaş,kenelerin azalmasında,popülasyonunda en önemli rolü karıncaların oynadığını açıkladı.Dökmetaş," Çünki kenelerin küçük yumurtalarını karıncalar topluyor." dedi.KKKA hastalığının 2002 yılından itibaren görülmeğe başladığını hatırlatan Prof Dr Dökmetaş,görüldüğü ana bölgenin Kelkit vadisi olduğunu ifade etti.Prof Dr Dökmetaş,hastalığın son yıllarda Tokat başta olmak üzere Sivas,Yozgat ve Erzincan yörelerinde ağırlıklı olarak görüldüğünü belirtti.Dökmetaş,önlem aldıktan sonra piknik alanlarına gitmesinde bir sakınca olmadığını söyledi.Bilim adamlarının ve insanların bir kısmının tavukların keneleri topladığını ve bunun kene popülasyonunda azalmaya sebep olduğunu savunduğunu ifade eden Dökmetaş,kenelerin genellikle,tavukların olmadığı dağlık alanlarda yaşadığına dikkat çekerek,"Kenelerin azalmasında,popülasyonunda en önemli rolü oynayan karıncalardır."diye konuştu.Bu konuyla ilgili çok önemli araştırmaları olan Prof Dr Kosta Mumcuoğlunun da bu görüşü savunduğunu belirten Dökmetaş"Çünki kenelerin küçük yumurtalarını karıncalar topluyor." iddialarını dile getirdi.
Kırsalda giydiklerinize dikkat edin!
Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu(Repellent)ilaçlar sürülmelidir.Giysilere kovucu öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığından izinli spreyler kullanılmalıdır.
Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli,kenenin tesbit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pense gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.
Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantalon paçaları çorap içine alınmalıdır.
Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.Keneler kesinlikle patlatılmamalıdır.
Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu,alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.Keneleri vücuttan uzaklaştırmak için eter,kolonya,gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.
Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlıyan ateş ,baş ağrısı,bulantı ,kusma,ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.
İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene ilaçlaması yapılmaktadır.