Arıcılıkta herşeyden önce temiz bir çevre gelir.Bu aylarda nektar durumuna göre arılarımızı nakledeceksek,arıları iyi hazırlamalı,süspansiyonu uygun kamyonlar ayarlanmalı,kovanların yüklenmesi ve nakliyesi esnasında özenli haraket edilmeli,arılarda stress yaratacak her türlü haraketten kaçınılmalıdır.Doğal ortamı yetecek şekilde geniş araziler,flora durumu uygun alanlar seçilmelidir.Bunun için önceki yıllarda yaşanan deneyim,o yılki yağış miktarı,mevsimin iklim şartları,coğrafi koşullar,bitki örtüsü vb etkenler gözönüne alınmalıdır.
A-Çerçevelere takılacak teller,bir yıl önceden kalan oksitlenmiş teller olmamalı,tüm teller paslanmaz olmalıdır.Oksitlenen teller petekli balda ve peteklerde pas oluşumuna neden olarak insan sağlığı için tetanos hastalığına kadar varan tehlikeler oluşturabilmektedir.
B-Seksiyon vb her türlü çerçevede zımba teli veya çivi türü hiçbir metal kullanılmamalıdır.Çerçeveler eski geçme sistemiyle yada gıda yapıştırıcısıyla hazırlanmalıdır.
C-Bal süzme makinesi,sır tarağı,bıçak,bal taşıma kovanı,sır kazanı,elek,teneke vs tüm malzemeler ya paslanmaz çelikten yada sarı laklı malzemeden tamamen hijyen kurallarına uygun olmalıdır.
D-Çadır,baraka,tuvalet,çevre temizliği, ve kişisel temizlik her zaman ön planda tutulmalıdır.Arıların yanında seyyar tuvalet bulundurulmalı veya şartlar elverişli değilse,kapalı sistem tuvalet yapılmalıdır.Pek çok bakteri bu açık ve sağlıksız alanlardan kovanlara taşınmaktadır.Bu koşullar balın kalitesini kötü yönde etkilemekte,özellikle bebeklerin tüketiminde ölümcül sonuçlar doğurabilecek botulinum gibi pek çok bakterinin bala karışmasına neden olmakta dolayısıyla satış problemi oluşturmaktadır.Arıcılar olarak kendi temizlik ve hijyenimize de azami özen göstermeli,vücut temizliğimizin yanı sıra çalışırken saçlarımızı da bone ile kapatmalı,aletlerimizi ve ellerimizi çalışırken sürekli dezenfekte tutmaya dikkat etmeli,sabun ile yıkamalıyız.
E-Arılarımızın sağlığını sürekli kontrol ettiğimiz gibi kendi sağlığımızada özen göstermeliyiz.
F-Arıcılıkta kullandığımız malzemeleri kesinlikle toprakla temas ettirmemeliyiz.
G-Arılıklarımızı durgun değil akan su civarlarında kurmaya özen göstermeliyiz.Arıların temiz su içmeleri sağlıkları açısından son derece önemlidir.Sulaklarını temiz ve dezenfekte tutmalı,en çok haftada bir sularını değiştirmeliyiz.Kolonilerimizi her dönemde yerleşim alanlarından uzak tutmalı,her türlü kimyasaldan ve kötü çevre koşullarından korumalıyız.Arılıkta açık havada bile olsa kesinlikle sigara içmemeliyiz.
H-Biz arıcılarda arılara benzemeliyiz.Düşününki arılarımızın ne kovan içinde ne de kovanın çevresinde en ufak bir pisliğe,kokuya,kötü görüntüye tahammülü yoktur.Arılar stres yaşıyorsa mutlaka bizimde farkında olmamız gereken,çevreden kaynaklanan bir sorun vardır.Stres içinde yaşayan arı verimli olamaz.
Not:Binbirçiçek firmasının kitabından alıntı yapılmıştır.