23 Kasım 2007 Cuma

Kışın arı kayıplarını nasıl önleyebiliriz?

Kış mevsiminde karın yerde yarım metre olduğu zamanlarda güneş kendini gösterdiğinde havada normal olarak ısındığı için arılar aldanıp dışarı çıkıyor,geçen yıl dikkatimi çekti kovan yakınlarında karın üzerinde bayağı bir ölü arı vardı.Yalancı havaya inanıp dışarı çıkıp geriyemi dönemdiğinden yoksa hava sıcaklığının ani değişiminden dolayı etkilenip ölmüşlerdi.Uzmanlar bu yıl kışın daha sıcak geçeceği konusunda hemfikirler,acaba bizde önlem olarak arıları ,en az zayiatla ilkbahara nasıl çıkarabiliriz.Akademisyenlerin ve uzmanların ortak görüşü kış mevsimi arıların aktivitelerinin en az olması gereken mevsim,tersi olduğu zaman,ömrü kısalıyor,balı fazla tüketiyor,özetle denge bizim aleyhimize dönüyor.Acaba bunları önleme adına neler yapılabilir.Kovan uçuş deliğini böyle havalarda kapatsak çözüm olabilirmi veya başka ne gibi alternatif çözümler bulunabilir,beyin jimnastiği yapıyorum,ama kişilerin çözüm yolları ,problemi çözme anlayışları değişik olabiliyor.Bu konuda sevgili arıcı arkadaşlarımızın görüşleri nelerdir,veya değişik yöntem uygulayan varmı,bilemiyorum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

arıya yavrulama alanı açmazsanız yavruya geçme yavaş olur ve bu nedenle arının dışardan su polen bal arama ihtiyacı azalır diye düşünüyorum, artık bundan sonra ölen arı sizi korkutmasın. :)

Ballı Baba dedi ki...

Kışın karlı günlerinde arılar uçarak kar üzerine konduğunda tekrar kalkamaz ve ölürler. Bunun için uçuş istikametindeki karlar 3-5 metre küreklenmeli. Karın üzerine arıların kolay konup kalkabilmesi için ot , saman gibi şeylerin atılması lazım. Birde arılar dışardaki güneşi görmemesi için uçuş tahtasından kovan gövdesine doğru uçuş deliğini kapatmayacak şekilde bir tahta parçası konulabilir. Kışı kayıpsız çıkarmanız dileğimle...