19 Ocak 2009 Pazartesi

Why the bees build latest 2 empty frames drone cell Arılar en sona boş asılan 2 çerçeveye neden erkek gözü yaparlar


I m curuosity,what reason to make empty frames drone cell,I send e mail some famous professors,consultants,experiences beekepeers and I ask my recognize beekeepers,We know German beekeepers to prevent varroa parasites,they usage this method,I get e mail German Prof Stefhan Fuchs,Greece Beekeeper Teodosis Teodoras,Sweeden beekeeper Olaf Gustafson,I speak via msn Turkish dr Devrim Oskay and I imagine that get to technicial explanation from Prof Dr Muhsin Doğaroğlu,Doç Dr İrfan Kandemir, Bulgarian Prof Peter Netchev,Greek Professor Ninja Fatima and others.There are different idea and opinion,I m regardfull all idea and opinion.When I complete all investigation and knowladge collect, I will be get necessary informations and devolep different ideas so will be learn new things.
Benim merak ettiğim konu arıların neden boş olarak asılan 9 ve 10 nolu çerçevelere erkek gözü örmeleridir,bu olayın teknik açıklamasını merak ediyorum,profesörlere,uzmanlara usta arıcılara e mail attım ,msn sohbetlerinde soruyorum,Alman arıcıların bu yöntemi varroaya karşı kullandıklarını biliyoruz.Bu konuda Alman Dr Stefhan Fuchs,Yunanlı arıcı Teodosis Teodoros,İsveçli Olaf Gustafsson ile e mail atarak,Dr Devrm Oskayla msn sohbetinde bu konuyu görüştüm,Prof Dr Muhsin Doğaroğlu,Doç Dr İrfan Kandemir,Bulgar Prof Peter Netchev,Yunan Prof Ninja Fatima ilede haberleşip bu konudaki kanaatlerini alacağım .Gelen e maillerde değişik görüş ve kanaatler var,tümünün görüş ve kanaatkerine saygılıyım,bilgi toplamanın neticesinde yararlı bilgilerin ortaya çıkacağına gönülden inanıyorum.

4 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın İlhami Bey:
Sizin sorunuza tam cevap olmayacak ama.
Arı ailesi erkek arılara üretime katılmadığı için veya daha düşük ısıda gelişimini tamaladıği için, zaten bu yüzden 24 günde çıkıyor.
şöyle bir deneme yapın kılavuz petek takılmış iki çerçeve alın birini yavrulu çerçevelerin ortasına diğerini dışına koyun. içteki işçi arı yumurtası dıştaki ise erkek arı yumurtası doldurulur.
Bunulada varrao temizliği yapılır.
Saygılar.

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

İlhami bey;bende aklıma gelen bir akıl yürütmeyi yazayım.murat hocamın yorumuna benziyor biraz,ortadaki çevçevelerde erkek gözleri olsa bile bu gözlere hemen yumurta atmıyor ana,takii içerisi belli bir nüfusa erince atmıya başlıyor.
Bu zannedersem kesın degıl ama dışarıdan azda olsa bal gelmiye başladıgı zaman atıyor kanısı var bende.
SAGLICAKLA KALIN.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
ilhami bey bayağı güzel konuya dokundunuz
bu soruya cevap verecek arıcılarımız çoktur
onlar heşeyi bilirler
nacizane ben söyle diyeyim
arı için erkek arı gözü yapmak
aceleden kaynaklanmaktadır
bir sebepte budur
kolay gelsin

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
İlhami abi
Arılar, bal koymak için büyük göz örüyorlar. İlk zamanlar amaçları yavru yetiştirmek, gözler küçük örülüyor ve gelişimini tamamlamış aile öncelikle bal koyacağı peteği örüyor. Malzeme tasarrufu yapmak için erkek arı gözü örüyor. Genelde bal stokları ailenin merkezinden dışarıdadır. Kara kovana konan arılara dikkat ederseniz peteklerin üst kenarları, yani bal kemerleri ve kenara gelen kısımlarını erkek arı gözü örerler.

Az malzemeyle daha fazla bak stoklamak için ördüğünü düşünüyorum