30 Eylül 2009 Çarşamba

Liar queen ,gave new queen and conclusion Yalancı ana ,yeni ana verme ve sonuç

When I checked latest my hives,I realized without queen one hive,firstly I transported 200 m away and I shaked ,all liar queen cells cleaned by myself and was given new queen,when I checked after 5 days new queen was killed and hanged liar queen cells again.Later I decided shake and took all frames from hive thus bees that not find honey in hive ,probably would be die all liar gueen by hungry bees.I will wait 4 days than I will give frames and I will combine another hive I hope will be succes this method .

Son kontrollerimde kovanın birinde ana arı olmadığını farkettim,200 m öteye silkeleyip,yalancı gözleri temizledikten sonra ana arı verdim,fakat 5 gün sonra yapmış olduğum kontrolde anayı öldürdüklerini ve yeniden erkek gözü astıklarını gördüm,kovanı alıp Darıcaya getirdim.Silkeleme işini ve gözleri temizledikten sonra kovandaki çıtaları aldım ve boş olarak bıraktım,burdaki amaç aç kalan arıların salkım oluşturarak kendi derdine düştükleri ve yalancı anaların tümünü öldürdükleri düşüncesidir.4 gün sonra kalan arıları diğer kovanla birleştireceğim,umarım sonuç başarılı olur.



5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi yalancı ana dediğin nedirki onu biliyormusun. Kovanda anaarı kalmayınca zaten tüm işçi arılar zaten dişi, anaarı feromeni olmayınca dişi olan işçilerin yumurtlamasını engeleyen koku yok oluyor. Dolayısı ile çaresiz kalmış işçiler başlıyor yumurta atmaya. Yalancılık zamanla tüm işçileri kapsar, kovandaki arıları boşa saga sola silkeleyip durma ve ne kadar arısı var, önemli miktarda arı varsa ben biliyorsun bir çıta dışına yavru atmayan anaarıları degiştim ve bir anasız kovanda dört tanesi öldürülmeyi bekliyor. Kovanda işçi arılar çoksa öldürecegim anaarıları kullanabilirsin. Birde ben anaarı degişimini seninlen birlikte yaptım biliyorsun kenarda bekliyorlar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

ilhami abi merhaba!
Son yaptığın uygulama kesin olarak iyi sonuç verecektir.
Peteksiz bıraktığın koloni yavru faaliyetini sürdüremeyecek ve bu sebep ile de yalancı anaları beslemeyecektir.
Yalancı ana yapmış koloniyi birleştirirken kendinden daha güçlü bir koloni ile birleştirmekte yarar var.
Yalancı ana yapmış koloni biraz kuvvetli ise analı kovanın anasını kafese alıp birleştirmek daha uygun olur.

İşlerinde başarılar dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi kovanda anaarı olmasa bile kapalı yavru takviyesi yapıldıgında yalancıya kaçmıyor. Ben Trakyaya agustos ta giderken balkondaki kutu anasızdı, devamlı meme yaptı ben bozup içine larva tarnferi yaptım. Baktım olmuyor en son arılıktan kapalı anaarı memesi getirdim. Anaarı çıktı ve çiftleşme uçuşundan geri dönemedi. Bu anaarıylan alakalı bir haberde deginmiştim link aşagıda. Yaklaşık iki aydır bu kutu anasız ve şu an gene yaptıgı memenin içindeki larvasyı alıp ben minicik bir larvayı kürdanla tarnfer ettim. Bir kaç güne kadar anaarı çıkar bakalım bu sefer çiftleşip kutusuna dönebilecekmi. Bu kutu gözlem için süper oldu ve iki aydır yalancıya kaçmadı. Fakat devamlı kapalı yavrusu azaldıgında kapalı yavruylu çıtaylan çıtasını degiştirdim.
Onun içindirki yalancıya kaçan kovanlara ilk mudahale arılı ve kapalı yavrulu çıta vermektir. İçerdeki yalancı arıları dışardan gelen arılar beslemiyor ve içerde dengeler bozuluyor, birde anaarı verdiğinde kapalı yavrulardan çıkan işçiler arı sütü salgılayacakki anaarı işlevini yapsın. Sen yalancıya kaçan kovana anaarı verdiğinde zaten kovandaki işçi arı yaş zinciri kopuk, anaarıya kim sahip çıkacakki bunları düşünmek gerekiyor. Aşagıdaki linkteki haberi eylülün ikisinde yapmışım ve o haberin yapılmasını gerektiren olayın başı agustosun ortaları filan. Yani anlatmak istediğim kovanda kapalı yavru oldugu mütdetçe kovanlar yalancıya kaçmıyor. Onun içindirki anaarı kaybı olan kovanlara meme beklesede başka kovandan arasıra kapalı yavru verilirse bu olumsuzluklar olmaz. Kolay gelsin.

http://bengittim.blogspot.com/2009/09/genel-durum.html

UĞUR KIRAN dedi ki...

İlhami abi tez elden analandır sen o kovanı,mevcut çıtalardaki erkek gözlerini ne yaparsın bilemem aksi taktirde benimde başıma geldiği üzere kovan hızla ölüme gidiyor.

ali yener dedi ki...

bence en iyisi o kovanı birleştirmen yalancıya kaçan koloni hiç bir şekilde takviye yapılmazsa yaşama şansı yok anayı kabul etse dahi takviye yapmakda bu mevsimde diğer kovanları zayıflatmak anlamına gelir yani bu mevsimde yalancı anayı analandırmaya çalışmak boşuna zaman kaybı aslında her mevsim yalancı anaya ana kabul ettirmek zaman kaybı sonuç olarak her yalancıya kaçan koloni diğer kolonilerden desteklenmek zorunda buda diğer kolonileri zayıflatmaktan başka bir işe yaramaz