20 Haziran 2009 Cumartesi

hives was invade by ants and snails Kovanlar karıncalar ve salyongozlar tarafından istila edildi

My latest controls that I saw many hives invaded by differnt kind ants and small snails,I saw this situation this year,but I didnt solve this problem cause,first idea to prevent this unwanted position ,I will strew lime all hives enviroment,but I have no idea for prevent snails invasion,I m sure like this unwanted circiumstances interest in enviroment problems.I m very surprised that ants and snails not distrubed by bees,ants generally make their gain under cover probably they benefit from bees heat.According to some old beekeepers this situation can be prevent with strew ash,I will try both of them and we will see conclusion.
Son kovan kontrollerimde kovanların değişik cinsten karıncalar ve salyongozlar tarafından istila edildiğini gördüm,bu durumu ilk defa görüyorum,bu durumun sebebini çözemedim,bu istenmeyen durumu önlemedeki ilk düşüncem kovanların çevresine kireç dökmek oldu,bu durumun çevreyle alakalı olduğunu düşünüyorum.Fakat dikkatimi çeken olay karıncaların ve salyangozların arılar tarafından rahatsız edimemesiydi,karıncalar örtü tahtasının üzerine,salyongozlar ise kovanın içine yerleşiyorlar,yaşlı arıcılara görede bu durum kovan çevresine kül serpilerek önlenebilir,tahminimce karıncalar ve salyongozlar arıların ısısından yararlanıyorlar.Ben her iki yöntemide deneyeceğim,sonucu göreceğiz.

5 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

İlhami Bey.

Benim bahçedeki aşırı salyangoz istilasına karşı bulduğum en basit çözüm tavuk olmuştu.Şuan numune bile bulamazsın.Fakat açık alanda bu da pek mümkün gözükmüyor.Karınca konusunda aynı dert bende de var.Kovan etrafına tuz falan diyorlar ama pek zannetmiyorum.

TEMEL dedi ki...

İlhami bey,
uzun zamandan beri bloğunuzu çok sık ziyaret ediyor ve bilgilerinizden yararlanıyorum. Teşekkürler...

Karınca ve salyangozlarla ilgili mücadele yönteminizle ilgili, bilgim olmadığı içen bir önerim olmayacak, ama son zamanların en korkutucu illetimi diyelim musibedimi bilmiyorum ama KENE'lerin istilasına uğramamanız sevindirici. Karınca ve salyangoza can kurban, Allah Kene, Ayı vb. zararlıların şerrinden korusun. Sağlık, başarı ve güzel haberlerinizi bekliyoruz.
Saygılar, selamlar.

Pietro Brosio dedi ki...

Very nice blog!
Have a great week!

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

İLHAMİ BEY buna sebeb gündüz sıcaklıgı ile gece sıcaklıgı arasındaki aşırı fark bu sebebten dolayı sandıkları gece kalerüfer petegi misali kullanıyorlar dogadaki denge diyelimmi
bir sistem kurulyor işte kolaygelsin

Müge dedi ki...

Salyangozlar toprağa gömülü yuvalarda yaşar ve yağmur yağdığında yüzeye çıkarlar diye biliyorum (ve yaşadığım yerde her yağmur sonrası etrafta bir sürü salyangoz belirdiğini görüyorum). Acaba arı kovanlarının içini kendi yuvalarına mı benzettiler?