28 Aralık 2007 Cuma

Körükte yakmak için ağaç kavı ve yaban domuzlarının marifeti

İnsan eliyle ekilmiş gibi,çok sağlam,hiç kokusuda yok.

  1. Bu oluşumun ne amaçlarla kullanılabileceği konusunda Gebze Yüksek Teknoloji Ensitüsünden Prof Yavuz Sezen hocama numune alıp götüreceğim,bakalım ne gibi mineraller var içinde

    Tarlanın son durumu bu şekli almış,yakalayıp çift sürmek lazım

    Eski arıcılar zaman zaman bana körükte yakmak için ağaçlardan çıkan kavın(eskilerin şivesine göre)çok iyi netice verdiğini ve kullanmam yönündeki tavsiyelerinden yola çıkarak araziyi dolaştım,bayağıda buldum,çok uzun süre sönmediğini ve iyi duman yaptığını söylüyorlar.Önümüzdeki dönem kullanıp deneyeceğim,ikinci bir husus tabiattan olması ve hiçbir zararlı maddeyi içinde barındırmaması,denemekte fayda var,inşallah faydalı olur.Diğer bir konuda yaban domuzlarının traktörün süremediği yeri nasıl olmuşta o denli sürebildiği,inanılacak gibi degil arazi kayalık ve taşlık olmasına rağmen ağzı burnu nasıl dayanıyor,geceleyin görenler nefesi ile toprağı ve taşı yukarı kaldırıyor diyorlar, mantıklı geldi ,olabilirde.Arılarsa hava sıcaklığı 9 ila 10 C civarında olduğundan bir iki dışarı çıkıp geri dönüyorlar,iki gündür çok şiddetli ayaz ve don olayı var.Peşinden inşallah kar gelirde her taraf suya kanar.

25 Aralık 2007 Salı

Tilkinin orucu


  • Tilki ormanda gezmektedir.Bir ağacın dalında asılı geyik görür,açtır ama şüphelenir,kontrol etmeye başlar ve bunun bir tuzak olduğunu görür,geyik budu bir iple bombaya bağlıdır.Epeyce uzağa gider ve başını kollarının üzerine koyarak yatar,biraz son ra kurt gelir,budu ve yatan tilkiyi görür.Tilkiye sorar : Ne yapıyorsun dostum?Tilki cevap verir:Hiç yatıyorum -Burda but var .-evet var.-Neden yemedin?Tilki sakince cevap verir:bugün orucum.Kurt kendinden emin;-ben yiyeyim o zaman.Tilki:buyur afiyet olsun.Kurt buta uzanır uzanmaz bomba patlar.Ortalık toz duman,kurt yaralı haraketsiz.Bu arada tilki sakince budu yemeye başlar.Kurt perişan halde yatarken hiddetle çıkışır:Haysiyetsiz hani oruçtun? Tilki pişkin:BİRAZ ÖNCE TOP PATLADI DUYMADINMI?

24 Aralık 2007 Pazartesi

Kederli günümüz

Acaba arılıkların yanyana olması sorun çıkarmıyormu?Bize verilen bilgilerde iki arılığın arasında en az 500 m mesafe olması gerektiği söylenmişti.


bunlarda akrabası olan Bedri Akdoğan beyin arıları


herşey istenilen şekilde olunca bu yüzede yansıyor,moraller yerinde








Mithat Akdoğan ın arılığından muhtelif görüntüle

  • Gebzeli arıcılardan ve işadamlarımızdan sevgili büyüğümüz Hacı Necdet Besim ağabeyimizi kaybetmiş bulunuyoruz.Kederli ailesine başsağlığı diliyor geride kalan aile efradına sabırlar diliyoruz.Necdet amca kovan olarak fazla miktarda değildi ama bizimle beraber Şileye ,Tekirdağa,Silivriye gelirdi,onun tecrübelerinden çok faydalandık.Bugün cenazesi Gebze Çerkeşli köyünde aile kabristanına defnedildi,Allah taksiratını affetsin.Cenaze defin edildikten sonra aynı bölgede arıcılık yapan Mithat ve Bedri beyin arılığını gezmeye gittik,hava çok güzel olduğu için arılar çalışıyorlardı.Mithat bey gidişatın gayet iyi olduğunu söyledi,durumdan memnundu.,dileğimiz aynı şekilde bahara çıkması. Diğer bir konu ise yaz mevsiminde Tekirdağda yardımına gittiğimiz bir arkadaşımızın arılarının çoğunun petek kopması sonucunda zarar görmesi muhtemelen ölümlerde olmuştu,bunun sebebleri üzerine konuşurken petekleri sağmadığı için aşırı sıcaktan olabileceğini söyledi,ama bizde sağmadan geldik böyle bir olayla karşılaşmadık,başka negibi sebepler olabilir bilemiyorum.Tabiiki yaşadıkça daha neler göreceğiz,olumsuz şeyler görmemek dileğimiz.Hep iyi ve olumlu olaylardan bahsetmek dileklerimle.
  • 22 Aralık 2007 Cumartesi

    Bayram ziyaretleri

    Darıcaya dönerken arılığıma uğradım manzara çok güzeldi,anlayacağınız asayiş berkemaldi.Bu durum insana görevini yapmış olmanın ve emeğinin karşılığını almış olma hazzını veriyor.Beklentimiz kışı en iyi şartlarda ,kayıpsız çıkarmaları ve ilkbahardada yüzümüzü güldürmeleri yönünde.




    1. Tepemanayır köyündeki arıcılarla görüşmemde hep eskiden köyün yarısına yakınının evlerinin yanında veya bahçelerinde arı olduğundan bahsediyorlar acaba şimdilerde niye yapılmıyor,onu merak ediyorum.


      Tepemanayır köyünden yılların arıcısı Sabahattin Buldum abimiz,sohbetimizde polen tuzaklı kovanlardan bahsettim ,standart olmasından ve çalışma kolaylığı açısından tektip kovanların daha uygun olcağını benimsedi,bayramdan önce İlçe Tarım müdürü İbrahim Gültekin beyle bu konuyu görüştük alma imkanımız olursa tüm yöredeki arıcılar 20 ila 50 kovan arası talep ediyorlar.İnşallah başarılı oluruz.













      1. Ahatlı köyünden Cemal Kurt Abimiz arılarının kışa gayet iyi girdiklerinden bahsetti bu durumdan bizlerde memnun olduk,allah herşeyi gönlüne göre versin dileklerimizle ayrıldık.




        Kargalı köyünde Bayramlaşma merasimi bittikten sonra sohbetler,yemek olayı derken konu arılardan açıldı ama şu anda onlar istirahatte olduğu için konumuz pazar günü sürek avı yapalım ve stres atalım gündeminde yoğunlşaştı,solumdakiler domuz avcısı,diğerleri hem arıcı hem avcı bendede aynı hastalık olunca pazar gününü iple çekeceğiz anlaşılan





        Kurban bayramı nedeniyle önce aile efratlarımızı ziyaret ettik,ellerini öpüp hayır dualarını aldık.Bizim Gebze yöresinde bazı eski gelenekler halen devam ediyor şöyleki birbirine yakın üç köy olan Yağcılar,Orhanlı ve Kargalı köyleri aralarında anlaşmışlar Kurban bayramı birinci gün Yağcılardan başlıyor ikinci gün Orhanlı ve üçüncü gün Kargalıda bayramlaşma merasimleri yapılıyor yemekler hazırlanıp konuklara ikram ediliyor.Ramazan bayramı ise Kargalı, Orhanlı ve Yağcılar sıralaması şeklinde kutlanıyor.Benim bayramda bayağı yer gezme imkanım oldu.Her türlü sohbetin yapıldığı ortamlarda tabiiki arıcılık konuşulmadan olmuyor,yeni uygulamalar yeni fikirler veya merak edilen konular ,insanlar hep iyinin ,güzel gelişmelerin peşinde buda bizleri sevindiriyor.Her konuda olduğu gibi arıcılıktada memleketimizin daha ileri seviyelere gelebilmesi için gayret ve bilinçli çalışmanın ayrılmaz bir ikili olduğunu unutmamalıyız.Gözlemlerimiz insanın devamlı bir arayış ve iyiye yönelme peşinde olduğunu gösteriyor.Bayramda gezmiş olduğum Tepemanayır,Ahatlı,Kargalı köylerinde bunu gözlemledim.

    18 Aralık 2007 Salı

    Akasya fidanları ve temini

    geçen yıl ekmiş olduğum akasyalar mevsimin kurak gitmesine rağmen % 80 oranında tutular,inşaallah bu yıl daha güzel olur düşüncesindeyim.
    Bugün görüşmüş olduğum Şile orman İşletme Müdürü Mehmet bey ve Adapazarı İşletme Şefi Çetin Barsgan beyden 100 er adet ve Gebze Orman İşletme şefi Necdet Balcı beydende bir o kadar veya fazlasını temin etme yoluna gideceklerini söylediler ,Bayramdan sonra gidip alacağım,geçen yıl 100 adet dikmiştim,her yıl dikerek bu seriyi devam ettirirsek,5 yıl sonra azımsanmayacak ağaç yoğunluğuna ulaşabiliriz düşüncesindeyim.Şile Müdürümüz Macar Akasyasından verecekti ama tohum elde edemedikleri için bu yıl o fikrimizi gerçekleştiremeyeceğiz.Mühim olan birşeyler yapıp katkıda bulunabilmek,en son haberlere göre Macarlar akasya çeşidini 4 den 11 adede çıkarmışlar,demekki Macarlar işin üzerinde yoğun bir çalışma temposu uyguluyorlar.İkinci düşüncem 2 kg kadar kestane alıp ormanın muhtelif yerlerine ekmek düşüncesi,Akçakesede görüştüğüm eski tüfekler taneden ekilen kestanenin fidandan ekilenden daha sağlıklı ve çabuk büyüdüğünü söylediler,toprağın 1 veya 2 cm altında olması yeter dediler,bende bu tezden yola çıkarak fikirlerimi yerine getireceğim.İnşallah herşey dediğimiz şekilde gelişir bize ve bizden sonra gelecek nesillere hem yeşil bir çevre hemde arılar için besin kaynağı sunmuş olmanın zevkini tadarız.

    15 Aralık 2007 Cumartesi

    Ali bey koltuğu kaptırdı


    Sevgili kardeşim Aliyle mütemadiyen buluşur güncel konularda fikir alışverişi yaparız,çünki görevin ağırlığı fazla,sorumlulukları var,işte bende koltuğa geçtim olayı yerinde izleyip fikir sahibi olmak için.Kendisine işlerinde başarılar diliyorum.

    13 Aralık 2007 Perşembe

    Arılarda herşey yolunda sıra diğer işlerde

    Ziraat mühendisi arkadaşımız 2 çapa bir su,gübre yerine geçer diyor,ben daha fazlasını yaptım,anti parantez odun kıyılırken çıkan talaş bitki ve meyva kökünde kesinlikle yabani ot barındırmazmış.



    1. Bu yılki denemem çam ağaçlarının kabukları,odun talaşı,saman ve gübre karışımı vermek oldu,neticeyi görüp paylaşacağız.

    2. Yer çok yumuşak belleme olayı insanı yormuyor,bakmazsak o güzel tatlardan mahrum kalacağız,her tarafı 1 ay içinde bitirmem lazım.





    3. Uzmanlara göre bir peteği iki yıldan sonra kullanmayın diyorlar ,bizlerde öyle yapmaya çalışıyoruz.







      • Yağmurun başlamasıyla birlikte yağmurlukları giyinip arılığı ziyaret ettim iyikide etmişim,yağmur şiddetlenince çadırın altına girmeye başladı,yanlarden kanal açarak suyun yönünü değiştirince sorun giderilmiş oldu.Boş petek kontrolleride yapıldı,ilaçlama yaptığımdan dolayı kelebekler yaşama şansı bulamamışlar.Arılıktaki kontroller bitince doğru bahçeye fındıkların,elmaların ,armutların,eriklerin,cevizlerin diplerini güzelce belledim,daha sonra gübre verdim(Bu zamanda verilen gübre meyvaların köklerini sıcak tutarmış,uzmanından aldığım bilgilere göre) ama seranın naylonunu rüzgardan dolayı kapatamadık.Onuda önümüzdeki günlerde mutlaka halletmem gerekiyor,yoksa taze marul(kıvırcık)olmadan salatasız sofra düşünemiyorum.

    9 Aralık 2007 Pazar

    Asırlık yaşam ve çalışma hayatı

    buda geleceğin cümbüş üstadı olmaya aday ben
    eski ve yeni nesil çimento gurubu bir arada

    seneler sonra görüşme imkanımız olan sayın üretim müdürümüz Nusret Kenan Emre



    saygıdeğer müdürüme hürmetler ederim







    1981 yılında işe girdiğimde tanıştığım Labaratuar müdürü Sayın Gülgün Kaymal hanımafendi davet ettiler ölmüşleri için okuma yaptırdı dua ettik allah kabul etsin.Benim örnek aldığım,hanımefendi,çalışkan mütevazi,yıllara meydan okurcasına hep faal,araştıran vede Türkiyenin sayılı Çimento grubu Labaratuar müdürlerindendir.Yaşını yazmıyacağım yaşını söyleyince bana kızıyor.benim yaşım 39 diyor,Allah uzun ömürler versin.Bende onu örnek alıp birtakım faaliyetler yapmak istiyorum ama ne kadar başarılı oluyoruz,bilemem.Mesela Kuran okumayı 35 yaşından sonra kendim öğrendim,İngilizcem fena değil,cümbüş konusunda üstat olamadık ama elbetteki olacağız,bisiklet kullanmayı bayağı iyi bildiğimi sanıyorum,çünki efor olmasa Darıca,Topçular,Yalova,Esenkent,Çınarcık,Armutlu,Gemlik,Orhangazi,Yalova güzergahını herkesin yapabileceğini sanmıyorum.Hakeza Taşköprü,Dereköy,Kılıçlar,Kızderbent Yalakdere,İznik,Orhangazi,Yalova,Darıca,üçüncü hat GebzeTeke,Ağva,Şİle ve geri ,dönüş güzergahıda insana bayağı enerji ve zaman harcattırıyor.Şimdide emeklilikten sonraki uğraşımız bahçe ve arıcılık işleri demekki çalışkanlıkta saygıdeğer müdürüme birazcık yaklaşabilmişizdir diye ümit ediyorum.Kendilerine buradan tekrar saygı ve hürmetlerimi arz ediyor,Zonguldak Arıcılar Birliği Başkanı Sayın Selahattin Güney beyin ricalarıyla Müdürümün ellerinden saygıyla öpüyorum.Bu arada Üretim Müdürü Sayın Nusret Kenan Emreyede selam ve saygılarımı arz ediyorum.


    8 Aralık 2007 Cumartesi

    İzmit körfezindeki ölü deniz anaları








    • balıkçılar beklemede





    İzmit körfezindeki ölü deniz anaları yüzünden Darıcadaki balıkçılarda denize açılamamaktan şikayetçiler,görüştüğüm balıkçı arkadaşlar ,aşırı derecede deniz anası ölüsünün ağları toparlayıp götürdüğünü.bu yüzden denize çıkamadıklarını 3 aydır bu durumun devam ettiğini,sonucu merakla beklediklerini söylediler.Bu konuda Tübitak tarafından yapılan araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı,ama çözüme yönelik olarak neler yapılması gerektiği konusunda fikir belirtilmedi.Darıca balıkçı barınağı sessizleri oynuyor inşallah herşey normale dönerde bizde ağız tadıyla balık yer,balıkçılarda mesleklerini ifa ederler.Benimde muzdarip olduğum konu her yıl 700 ila 800 kg zeytin toplayıp Orhangazi Yeniköyde zeytinyağı yaptırıyorduk bu yıl maalesef zeytinlerde olmayınca hevesimiz kursağımızda kaldı.Balıkçılar acaba nerde hata yaptık diyorlar ,çözümü bilsekte yardımcı olabilsek keşke,uzmanlar en kısa zamanda çözüm yollarını üretirlerde bu sıkıntıda çözülmüş olur.

    Öfkeyi bastırmak her zaman çözüm değil

    Kızgınlığınızı içinizde tutup,onu düşünmemeye çalışıyor ve dikkatinizi daha olumlu şeylere yönlendiriyorsanız,öfkenizi bastırıyorsunuz demektir.Kişinin burada amacı,kızgınlığını frenleyip bastırması ve daha yapıcı davranışlara dönüştürmektir.Bazen bu yöntem işe yarasa da kızgınlık duygularına sürekli olarak bu şeki,lde yaklaşmak ,çok sağlıklı olmayabilir.Çünkü düşünceler eğer açık bir biçimde ifade edilemezse,bir süre sonra kişinin içinde kalan bu duygular kişinin kendine döner ve hipertansiyon,psikosomatik rahatsızlıklar(ülserler,alerjiler vb)yada depresyon gibi sorunlara yol açabilir.Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.

    7 Aralık 2007 Cuma

    Darıcanın maskot pelikanı





    Yıllardır balıkçılar tarafından beslenen Darıcadaki pelikana bugün balık ziyafeti çektim,keyfi gayet yerinde olduğundan güzel pozlar verdi.

    Kovan kilit sistemi ve aparatın hazırlanması





    Gezginci arıcılıkta,ilk başladığım yılda yanımdaki 30 yıllık arıcı ustam ve diğerlerinin nakil öncesi 2 gün kovan kapaklarını ve katlarını sabitlemek için uğraştıklarını gördüm.Bunu nasıl halledebilirim düşüncesiyle siteleri gezerken alttaki çelik tellerin çok kullanışlı olduğu yönünde sağlam fikirler vardı.Önce numune buldum Nevzat abiden doğruca mezun olduğum okulun ilgili bölümüne gittim.Metal işleri bölümündeki öğretmenlerle görüştüm yaparız dediler fakat süre istediler,bende Gebzede Metal atölyesi olan ve ayrıca bize teknik konularda yardımcı olan,arıcılığa çok meraklı ilhami Tezcan abinin yanına gidip konuyu kendisine açtım.Kafasında olayı çözdü ve aşağıdaki gergi teli yapmış olduğu aparatın ürünü ortaya çıktı.İlk planda 1800 adet yaptım civarımda bu telden yaptırmayan çok az kişi kaldı onlarada bu kış yapacağım.Burdan bize yardımlarını esirgemiyen ilhami abiye sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

    Kurbanlık hayvan alımı ve arılık ziyareti


    Lafarge Aslan Çimento meslek lisesi elektrik bölümü öğretmenlerinden Yüksel beyle kurbanlık bakmk için Gebze ve Şile ye bağlı köylerde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftliklere gittik.Giderkende benim arılığa uğrayıp onlara bazı teknik detaylardan bahsettim.Sayın hocam mesleğinde uzman olabilir ama bu dalda uzman olma yolunda gayret eden ben olduğum için her iki misafirimizde herşeyi cankulağıyla dinlediler.Şu anda uygulama yapma imkanımız olmadığı için verilen bilgiler yüzeyseldi,kovanların yerden mutlaka 30 40 cm yukarda olması,yönlerinin mutlaka sabah güneşini görmesi gerektiği,kuzey rüzgarrına kapalı yönde olması gerektiği,etrafının mutlaka yaban hayvanları ,inek,koyun gibi hayvanların girememesi için çevrilmesi,kovanın öne doğru meyilli olması,sehpaların ayaklarına kertenkele fare,karınca,böcek vs çıkmaması için ya yanık yağ veya kireç konulması,arıların kovanı karıştırmaması için en az 35 cm kovan aralarında boşluk olması gerektiği gibi konularda bilgi verildi.Emekli olduktan sonra bu işe beraber devam edeceğiz gibi görünüyor,çünki önünde durduğu 2 adet kovan onun ve kendi ballarını yedikçede bu işe daha sıcak bakıyor.Bu konuda ben naçizane bildiğim öğrendiğim bilgileri isteyen herkimseye faydalı olacaksa vermeye hazırım vede faydalı olabilirsem büyük gurur duyarım.Sayın hocamın kurbanlık alımınıda hallettik,hayırlı olsun.

    6 Aralık 2007 Perşembe

    Ballık otu için




    Arılarımızı koyduğumuz yer Nevzat Yavuzlara ait 24 dönüm yer ve çayır sürülüp ekilmiyor,aklıma buraya hayvan gübresi çekip etrafını kapatıp.bahara bize çok güzel ballıkotu sahası olabileceği geldi,elimizde herşey mevcut sadece insanları o yöne kanalize etmek kalıyor,benim şahsi düşüncem yapılan hiçbirşey mükemmel değildir ,iyi düşünceler daha mükemmel işler mutlaka vardır fikriyle mutlaka beyin jimnastiği yapıp kafa yormak,unutmayınki insan beyninde 12 milyar akıl hücresi varmış,dünyada 2 kişide % 30 kapasite çalışıyormuş.Demekki bizim kullandığımız % 2 veya % 5 Kaynak kişi Doç Dr MUrat Soylu.Bu tüzden öğrenmenin araştırmanın sonu yok amacımız en mükemmele doğru gitmek araştırmak,olaylara at gözlüğüyle değilde geniş açıdan bakmak zorunda olduğumuza inanıyorum.Mesela köyümüzde bayağı çiftçiye fiğ ektirdik fikir pompalaya pompalaya bayağı eken oldu,yakında bir çiftçi 30 dönüm yonca ekti.Bunlar hem çevre açısından hem çiftçi ve arıcılar açısından olumlu gelişmeler,çünki amonyumnitrat.azot.fosfat gübresi tarlaya uygulama yapılmasını gerektirmiyor,kendine yetecek kadar köklerinde mevcut,bu gübreler tatlı su havzalarındaki kaynaklara karışıp kansorojen etki yaptığı uzmanlarc ispatlanmış.İkinci bir konu yeni doğan kuzular annelerini emdikten sonra toprak yiyorlar ilk anda yorum getiremedim ama sonra acaba topraktan mineralmi alıyorlar diye düşünce geldi veterinere gidip soracağım neden kaynaklanıyor.

    Faaliyetlere devam




    Arılarımızın sonbahr bakımını harfiyen yerine getirdikten sonra diğer faaliyetleri yerne getirmek için bayağı zamanımız oluyor.Yazın iş yoğunluğundan dolayı göremediğimiz meslektaşlarımızla sohbet edip bilgi alışverişinde bulunmak konuları enine boyuna tartışıp doğruyayönelme amacımız bizleri mutlu ediyor.Standarlerı yakaladığımız zaman herşey yoluna girecek diye düşünüyorum.Gebze Kargalı köyünde ziyaretine gittiğim İsmet Bütün deneyimli arıcılarımızdandır,tecrübeli insanların anlattıklarını dinlemek nile insana mutluluk veriyor.O esnada yan tarafta oturan tanımadığım bir kişi bende konuya girebilirmiyim dedi,demekki olaya yabancı değil,Muğla ili Ula ilçesinden Emeki Müdür olan beyefendi,çok güzel şeyler anlattı,Busa Arıcılık kongresine işleri nedeniyle gelemediğini,ve konuların neler olduğunu sordu,Prof ERcan Dülgeroğulları ile mutlaka tanışacağını belirtti.Konuşmacılardan bahsederken Sayın Peter Netchevin hocasının Muğla ünv sinde hoca olduğunu çok iyi görüştüklerinden bahsetti,Badat(onların şivesiyle yalancı ana)konusunda Bulgar prof la çok çekiştiklerini ve sonunda Ulalı sayın hocamızın dediğine geldiğini söyledi.onlara veda edip Kargalıdan ayrıldım.Gündüzleride bahçemi ve meyva diplerini belledim,gübreleri çuvalladım maalesef yağmur şiddetini arttırınca bahçeye götüremedim,birkaçgün sonra hava açınca hallederim inşallah.Bu yıl mantar fazla çıkmadı bende muşmula toplamaya gittim.(muşmula turşusunun vücuda çok faydalı olduğunu yaşlılar söylüyorlar),Bizde yapıp deneyelim bakalım.