29 Ocak 2008 Salı
Sayın Hocamla ve İlçe Tarım Veteriner Hekimi ile arıcılık sohbetleri
Gebze İlçe Tarım müdürlüğünde Veteriner Hekim olarak görev yapmakta olan sayın Murat Taşdemir beyle herzaman fikir alışverişi yapar,arılarımızın son durumları,varsa olumsuzlukların neler oldukları,bunların giderilmesi konusunda neler yapılabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz. Tabiiki kanunlarda yapılan değişiklikleri ve uygulamalarıda kendilerinden öğrenme imkanımız oluyor.Bizleri aydınlatmış oldukları konular için kendilerine teşekkür ediyor,görevinde üstün başarılar diliyoruz.
28 Ocak 2008 Pazartesi
İlkbahar hazırlıkları ve kek yaptırılması
Zevkle olayı izliyoruz,kendimiz yapmaya kalktığımızda çok zorlanmıştık,makina gibisi varmı?
27 Ocak 2008 Pazar
Bal arısı kolonilerinde varroa gelişimi,mücadelesi ve kolonilerin verimliliğine etkisi -Development and control of the varroa(varroa destructor)
Ethem Akyol:Niğde Universitesi
Bilge Karatepe Niğde üniversitesi
Mustafa Karatepe:Niğde Üniversitesi
Zafer Karaer :Ankara Üniversitesi
Kaynak :Uludağ Arıcılık Dergisi
Keten ve önemi
Bazı bitkilerde dönüm başına gereken tahmini kovan miktarı:
Elma:3 kovan /dönüm
Kayısı:2 kovan/dönüm
Badem:4 kovan/dönüm
Kiraz:3 kovan /dönüm
Yonca:2 kovan /dönüm
Salatalık:3 kovan /10 dönüm
Armut:3 kovan/dönüm
Şeftali:2 kovan/dönüm
Erik :4 kovan/dönüm
Çilek :8 kovan/dönüm
Vişne :2 kovan /dönüm
Ayçiçeği :1 kovan/ 10 dönüm
Kabak.Kavun,Karpuz :3 kovan/10 dönüm
Kaynak:Uludağ arıcılık dergisi 2006
Genetiği değiştirilmiş ürünler ve zararları-Genetically engineered products and their disadvantages
The developing technolgy is showing itself in every area.Prodaction,effiency,power to compete and desire to earn more money has made the technology the unwanted visitor of our tables..Margarine,food madders ,sweeteners probiotıcs and finallyé"genetically engineered products" joined these visitors as a new comer.Whether we are aware or not many genetically engineered products are on our table.genetically modifications are done not only to obtain more prodacts but also to increase the durability of these prodacts.Some substances produced in plants against the germs that cause diseases can cause harm to human health.On top of these are allergic reactions(food allergies).Apart from this there are claims that these substance create resistance agains antibiotics and make humans more vulnareble to disaeses.
25 Ocak 2008 Cuma
Varroa ile mücadelede değişik bir uygulama
23 Ocak 2008 Çarşamba
Kişiliklere değil,sonuçlara odaklanın
21 Ocak 2008 Pazartesi
Birazda gülelim
-Bir saat onbeş dakika..
Arkadaşlarına dönmüş:
-Daha çok var,hadi gidip şu karşıki kafede çay içelim...
Oradan buradan derken lal lafı açmış..Birden tren düdüğüyle kendilerine gelmişler.Koşarak dışarı fırlamışlar...Nafile...Tren kaçmış.Tekrar sormuşlar:
-Sonraki tren ne zaman
-Birbuçuk saat sonra...
Yine dönmüşler kafeye...Yine çay,yine laf ve derken yine düdük sesi...
Koşmuşlar ama bu defada treni kaçırmışlar. Birsaat sonra bir tren daha varmış,dönmüşler kafeye...Ama bu sefer uyanık duruyorlar.
Trenin sesini duyar duymaz kalkmışlar ve koşmaya başlamışlar.İçlerinden ikisi birisi bir vagona ,diğeri başka vagona zar zor yetişmiş...Üçüncüsü ise geride kalmış ve yetişememiş..Bir süre düşündükten sonra başlamış katıla katıla gülmeye.
Durumu gören istasyon görevlisi dayanamamış sormuş :
-Hem treni kaçırdın hem gülüyorsun?
-Nasıl gülmeyeyim!!!...Onlar beni uğurlamaya gelmişti...
Hatalardan ders çıkarmak
Hava durumu müsait olunca kek verme işlemini yaptım
16 Ocak 2008 Çarşamba
Arılar kayboluyor,arıcı ne yapmalı? What should beekeepers Do,We Lose Bees
Canlı hayatının devamında;bitkiler toprak ve suya,hayvanlar bitkilere,insanlarise bitki ve hayvanlara muhtaçtır.Bu zincirin ana temasını oluşturan bitkiler varlıklarını sürdürebilmeleri için dünyanın hemen hemen her yerinde varlıklarını sürdüren bal arılarının tozlayıcı özelliğinden yararlanmak zorundadırlar.
Dünyada tabi dengenin değişikliğe uğratılmasında ana unsur olan insanlar kendi varlıklarının devamı için bal arılarını yaşatmak zorundalarDünyadaki insan hayatını kolaylaştırmak ve daha modern bir hayat tarzı elde etmek amacıyla bilim,teknik ve teknolojiyi kullanırken insanlığın geleceğini bitirici olmamaya dikkat etmelidir.
Gerek insanların kendi elleri ile gerekse doğanın kuralları gereği yaşanan son iki yıl gerçekten arıcılık açısından son derece rizikosu yüksek olan yıllardı.Dünyanın birçok yerinde bu konu ile ilgili toplantılar seminerler,kongreler düzenlenmesine rağmen son iki yıldaki arı kayıplarına bilimsel açıklık getirilememiştir.
Ülkemiz açısından konuya bakılacak olursa ,giderek azalan su kaynaklarımız ve paralelinde yağış miktarındaki düşüş arıcılarımız açısından daha da sıkıntılı yıllara kapı aralıyor.Eğer kuraklık bu denli devam edecek olursa artık entansif tarım sisteminin arıcılık açısından şekillendirilmesi ve uygulamaya konulması zorunlu hale gelmektedir.Kültür bitkilerinin ekildiği alanlarda ve ballı bitkilerin arıcı tarafından yetiştiriciliği yapılarak,koloni hayatlarının devamı ve bal üretimi gerçekleştirilecektir.Bu açıdan arı otu,lofant gibi bitkilerin yetiştiriciliğide düşünülmelidir.Arı otu dekarda yaklaşık 80 ila 400 kg civarında ,lafont ise hektarda 1400 kg civarında bal verebilmektedir.Kaynak http//www.herbalisatabay.com
Not:Yazı Uludağ Arıcılık derneği dergisinden alınmıştır.(Zir. Müh Hasan Cengiz,Zir.Müh. Mehmet Ayağ,Zir. Tek. Mustafa Çitrazoğluk)
13 Ocak 2008 Pazar
Toplumun gıda tüketiminde bilinçlenmesi
10 Ocak 2008 Perşembe
Tebessüm
Bir Japon kahveye girip meydan okumuş:
_Varmı aranızda delikanlı olan?Varsa çıksın dışarı. Temel sinirlenerek ayağa kalkmış,dışarı çıkmış.Birkaç dakika sonra Temel ağzı burnu kan revan içinde kahveye geri dönmüş,arkasında Japon...Temeli göstererek:
-OnuToyokumi Ustanın Kihotimi tekniğiyle vurdum.
Japon ertesi gün yeniden gelmiş...Yine Temel ile dışarı çıkmışlar,Temel yine kan revan içinde geri dönmüş,arkasında yine Japon:
-Onu Toyokimi Ustadan öğrendiğim Kihotomi tekniğiyle vurdum.
Japon ertesi gün yine gelmiş.Temel ile yine dışarı çıkmışlar.Birkaç dakika sonra Japon kanlar içinde kahveye geri dönmüş,arkasında Temel:
-Ona Toyotanın krikosu ile vurdum.
BAL ANALİZ LABARATUARI:Yazıyı okuyunca sevindim.çünki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan labaratuarda ,balda çözünebilir katı madde miktarıasitlik,ticari glikoz,zehirli polenşeker testi,diastaz enzim testi ve kül tayini gibi 10 ila 11 parametrenin analizini yapabildiklerini belirtiyor.Analiz bedelide 75 ytl imiş.Hayırlı olsun.
9 Ocak 2008 Çarşamba
Nihayet beklenen kar yağdı
Eski avcılar diyorlarki avcının köftesi ateşte kızartılmış ekmektir .Hakikaten gerçek payı var,denemenizi öneririm.Diğer bir konu avcılık çobanla kralı aynı sofraya oturtan tek spormuş,şöyleki:Gebze civarlarında avlanan gruplar yemeğe otururlar,iki kişi dertleşiyorlar:Yarın mahkemem var yalancı şahitlik yapacağım ,ne diyeyim bilmiyorum der, diğeri dinlemektedir.iki gün sonra adamcağız mahkemeye şahitlik yapmaya gider,birde ne görsün,avdaki sohbet ettiği kişi hakimmiş,adamcağız şaşırmış,hakim tebessüm ederek derki seni daha önce dinledim yeniden dinlemeğe gerek yok gidebilirsin.